Site Overlay

Vanilkové rohlíčky a sušenky

Říká se, že změna je život, a někdy nás ona změna může i mile překvapit. Tak jako například pečení v toustovači. Určitě víte, že se na toustovači dají připravit nejen chutné tousty se sýrem, kečupem, plátkem salámu, salátu či jiné zeleniny, ale také vafle, panini, sladké koláčky aj. To podle toho, jakou desku (plotýnku) zvolíme. Plotýnky jsou lehce vyměnitelné zacvaknutím, mají nepřilnavý povrch a snadno se čistí.

pečení vánočního cukroví

Jako bychom byli každému kousku tak nějak blíže, protož například na plotýnce pro jedenáct malých kulatých sladkostí můžeme najednou upéct jedenáct vanilkových rohlíčků nebo sušenek (to, když se nám nechce tvarovat rohlíčky). Na rozdíl od trouby, kam se nám na plech vejde takových kousků cukroví mnohem více.

Recept na vanilkové rohlíčky:

Potřebujeme 200 g hladké mouky, 30 g práškového cukru, 120 g tuku, 80 g mletých ořechů, 100 g vanilkového cukru na obalení.

Ze všech přísad vypracujeme na vále těsto, ze kterého po kratším odpočinutí v chladu tvoříme malé rohlíčky tak, aby se vešly do kulatých misek plotýnky v toustovači.

vanilkové rohlíčky

Po naplnění plotýnky zaklapneme vrchní desku a zapneme tlačítko. Červená světelná kontrolka na přední desce toustovače nás upozorní, že se rohlíčky nebo sušenky začínají péct, a zelená kontrolka pak informuje, že je dopečeno. To je cca za 3 minuty. Tlačítkem vypneme a ještě můžeme nechat chvíli (cca 1 minutu) cukroví dojít v uzavřeném toustovači. Pokud se nám bude zdát svrchu nedopečené, obrátíme je. Čas pečení je dobré zpočátku vyzkoušet na pár kouscích, aby se cukroví nespálilo, a přitom dopeklo. Poté vyndáme lžičkou jednotlivé rohlíčky nebo kolečka do talíře s vanilkovým cukrem a po obou stranách je obalíme. Takto postupujeme do té doby, než je vše dopečeno. Je třeba být opatrní, abychom si při plnění kousků na horkou plotýnku nespálili prsty. Po vychladnutí uložíme rohlíčky či sušenky do nějaké dózy nebo krabice. A máme hotovo. Sice ne tak velké množství, jako bychom pekli v troubě, ale i tak je jistě radost na místě. Nejlépe chutnají, když se nechají týden až 14 dní uležet.