Sláva Cibule

Kromě milionů receptů, které se bez cibule neobejdou, musím připomenout i její další pozitivní vlastnost. Cibule léčí. Pokud trpíte vy nebo vaše děti zánětem horních cest dýchacích, pokud máte kašel, nakrájejte cibuli na drobné kousky vložte do misky a zalejte medem, či zasypejte cukre. Misku přikryjte a cibuli nechte třeba přes noc pracovat. Ráno z misky naberte po lžičkách sladkou šťávu a tu ihned konzumujte. Ano, stačí po lžičkách a několikrát denně. Uvidíte, že se vám od protivného kašle brzy uleví.

červená cibule

To že je cibule základ každého dobrého guláše ví určitě každý a kdo se trochu motá po kuchyni také ví, že cibule má být na váhu téměř stejně jako masa. A taky ví, že podle toho, jak moc cibulku osmažíme bude mít výsledný guláš barvu. Pokud cibuli osmažíme hodně do hněda, bude guláš tmavý. Pokud do zlatova, gulášek bude světlejší a více do červena, protože výslednou barvu více ovlivní přidaná paprika.

K pivu nebo i vínu, především bílému suchému se náramně hodí uždibovat osmažené cibulové kroužky. Ty si vyrobíme tak, že silnější cibuli nakrájíme na kolečka. Ty rozdělíme na různě silné kroužky. Připravíme si pivní těstíčko, můžeme si udělat slanou variantu, pikantní, nebo s nějakým jemně strouhaným výrazným sýrem. Kroužky pak zprudka osmažíme do zlatova v oleji. Hotové kroužky z olejové lázně vytáhneme, necháme okapat a osušíme ubrouskem. Po vychladnutí jsou připravené ke konzumaci.
cibule a česnek

Poslední doporučenou lahůdkou je cibulačka. Řeknete si obyčejná polévka. Ale když si ji uděláte s hromadou sýra, osmaženými krutony změníte obyčejnou polévku v luxusní lahůdku, kterou budete chtít vařit velice často. Na správnou cibulačku potřebujete cibuli, silný kuřecí vývar, trochu bílého vína, kousek žemle a tvrdý sýr. Francouzi nedají dopustit na sýr Gruyere. Vy použijte jakýkoliv tvrdý sýr, anebo zkoušejte sýr měnit. Uvidíte, který v soutěži zvítězí.

 

You Might Also Like