Mořská řasa Kelp by neměla ve vaší kuchyni chybět

Proč se Kelp přidává do vaření pokrmů

Kyselina glutaminová versus glutaman sodný – tento druh mořských řas obsahuje kyselinu glutaminovou a ta se dříve využívala jako zvýrazňovač chuti. V dnešní době ji však nahradil syntetický glutaman sodný a to je právě ten problém, který trápí spoustu zájemců o zdravou výživu: Některé zdravé pokrmy totiž nemusí samy o sobě být tak chutné, jako ty průmyslově vyráběné a zpracované, kam se glutaman sodný přidává docela běžně, a pak se stává, že se pak lidé „dojídají“ něčím nezdravým. Stačí však přidat při vaření polévky, luštěnin, obilovin, při přípravě omáček a dalších hotových jídel trochu řasy Kelp Naklíčeno neboli Kombu a nepotřebujete žádný glutaman.

kelpa na pobřeží

Vláknina – spolu s kyselinou glutaminovou tvoří nestravitelný komplex, který na sebe váže toxiny z trávicího traktu, zejména z tlustého střeva, a tím může významně přispět k tomu, aby naše země konečně sestoupila z předních pozic statistiky rakoviny tlustého střeva, na kterou umírají každý rok (zbytečně) u nás desítky lidí. Mimochodem v roce 1989 na tuto chorobu zemřel charismatický zpěvák skupiny Plavci (Rangers) Tonda Hájek.

vyvržené řasy

Dobrý zdroj jódu – jód se přidává do kuchyňské soli ve formě jodidu draselného, ale pro náš organismus je lepší v přirozené organické formě. Kelpa jej obsahuje velmi mnoho a tím pádem využijete další výhodu – můžete se tak vyhnout jodizované a navíc rafinované soli, nakupovat zdravější sůl mořskou s vyšším obsahem minerálů a spolu s řasou tak připravit ještě zdravější jídlo.

Nejen jód – ale i další minerály obsahují všechny řasy ve vydatném množství, např. zinek, železo, vápník, hořčík, měď, draslík atd. Minerálů je zde opět v organické formě velmi mnoho, proto také stačí přidávat jen velmi malé množství mořských řas do pokrmů, je to tzv. superfoods (superpotravina), podobně jako např. ořechy a semínka.

You Might Also Like